Yazılım dünyasına ilk adımımı; 2000 yılında tanıştığım ve daha sonra ortağı olduğum maxiasp.com ile attım. MaxiASP ile başlayan bu ilgim, o zamanlar Türkiye’ de bir ilk olan ve benim de hayatımdaki ilk web yazılım deneyimi olan odev.gen.tr sitesinin açılışı ile devam etti. Öğrenci ve öğretmenlerin ders notu, ödev, üniversite tezi vb. materyallerin paylaşılması üzerine kurulu olan bu projem, zaman içerisinde benim üniversite hazırlık çalışmalarımın artması ve zaman ayıramama sonucunda kapandı.

2002 yılında kazandığım Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne bağlı Enformatik Bölümü’ nde Öğrenci Asistan olarak başlayarak yazılım deneyimimi ilerletmeye karar verdim.

2002 – 2005 yılları  arasında bu dönemdeki görevlerim arasında, üniversite öğretim üyelerinden gelen derslerin html formatında yayına alınmasını sağlamak, bu bağlamda Word, Excel gibi dosyaları otomatik işleyip statik html sayfası oluşturan programların yazılması (Visual Basic ortamında), öğrencilerin internet üzerinden sınav yapılabilecek ortamın yazılması (ASP) ve bölüm içi diğer faaliyetleri hızlandıracak çeşitli programların yazılması vardı.

2005 yılında kendimi daha fazla geliştirebileceğime inandığım Faal Bilişim bünyesine Yazılım Uzmanı olarak katıldım. Burada C# ve Windows Forms ile geliştirilen hastane otomasyonunun yazılım ekibine dahil oldum. 6 ay süren bu deneyimim esnasında C# bilgimi daha da üst düzeye taşıdım.

2006 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra Hoşver Isı Tesisat firmasında Bilgi İşlem Sorumlusu pozisyonunda yer aldım. Bu deneyimim esnasında firmanın teknik bilgisayar altyapısının merkezileştirilerek iyileştirilmesi, firmanın kullandığı ERP programının veremediği raporların veritabanından özel sorgular ile alınarak üst yönetime sunulması, üretim departmanının iyileştirilmesi konusunda iş etüdlerinin yapılması, tedarik sisteminin iyileştirilmesi için, C# ve ASP.Net ile tedarik takip sisteminin yazılması ve yine aynı yöntem ile  firmanın kurumsal internet sitesinin sıfırdan yapılması, firma içi gerekli diğer yazılımların geliştirilmesi görevlerinde bizzat yönetici ve geliştirici olarak yer aldım. 2006 yılının aralık ayında askerlik sebebiyle firmadan ayrıldım.

2007 yılında askerliğimi tamamladıktan sonra Rem Dış Ticaret firmasında Bilgi İşlem Müdür Yardımcısı olarak işe başladım ve 3 ay sonra Bilgi İşlem Müdürü’ nün firmadan ayrılmasının ardından bu pozisyona terfi ettim. (Bu zaman içerisinde 5 yıldır birlikte olduğum dünyalar tatlısı insan ile evlendim.) Bu görevim esnasında firma içi satış sisteminin (yaklaşık 8.000 ürün barındıran) ASP ve MySQL ile yapılması, firmanın bayi satış sisteminin yapılması, internet ürün tanıtım sitesinin yapılması görevlerinde bizzat yönetici ve geliştirici olarak yer aldım. Bunun yanında o esnada Türkiye’ de yeni yeni pazara çıkan Iphone 2G modelinin Türkiye’ deki ilk unlock & jailbreak işlemini firmanın teknik personeline öğrettim. 2008 yılı ocak ayında firmadan ayrıldım.

2008 yılında Rem Dış Ticaret bünyesinden ayrılmamın ardından  euro.message bünyesine dahil oldum. Firmanın IT departmanında yazılım uzmanı olarak göreve başladım. Bu görevim esnasında sıfırdan yapılandırdığım ve geliştirdiğim projeler şu şekildedir:

  1. EuroCMS adında Türkiye’ nin en gelişmiş İçerik Yönetim Sistemi (CMS)’ nin geliştirilmesi: Firmaya girdiğim yıllarda yeni yazılmış olan bu projenin o yıldan sonraki geliştirici sorumluluğunu devraldım ve bu yazılım için birçok modül geliştirdim. Bu proje ASP ve MsSQL tabanında yazılmış olup şuanda Türkiye’ de:
    • TTNET (www.ttnet.com.tr)
    • Siemens (www.siemens.com.tr)
    • Shop&Miles ve &club (www.shopandmiles.com www.andclub.com.tr)
    • Garanti Ödeme Sistemleri (www.garantiodemesistemleri.com)
    • Soyak Yapı ve Soyak Holding (www.soyak.com.tr www.soyakholding.com.tr)
    • Doğuş Otomotiv Intranet sistemi
    • Akbank Sanat (www.akbanksanat.com)
    • Liberty Sigorta (www.libertysigorta.com.tr)
    • Ergo İsviçre Sigorta (www.ergoturkiye.com)
    • Avivasa Sigorta (www.avivasa.com.tr)

    vb. gibi daha birçok büyük kurumsal firmanın internet sitesine temel oluşturmaktadır. CMS in firmalar için özel geliştirilen tüm eklentilerin (plugin) bizzat geliştirilmesi (ASP) görevi bana aitti. Bu eklentiler arasında firmaların; kendi CRM sistemleri ile entegrasyon, firmaların kendi web servisleri ile entegrasyon ve diğer alt yapı sistemleri ile entegrasyon yapılmasını sağladım.

  2. Türkiye’ nin lider izinli email-marketing platformunun geliştirilmesinde bizzat görev aldım. Bu projede önyüz kısmında ASP & MsSQL, arka sistem tarafında ise C# ile yazılmış web servisler ve MsSQL veritabanı mimarisi kullanılmaktadır. Proje genel kapsamda müşterilerin yükleme yaptığı kendine özel email datalarına toplu email ve sms gönderimi yapmakta ve ardından bu gönderimlerin tüm detaylarını müşterilerine rapor olarak sunmaktadır. Ancak bunun yanında büyük kurumsal firmalara sunulan özel çözümler bulunmaktadır. Örneğin Turkcell’ in e-fatura gönderimleri, Digiturk’ ün e-fatura gönderimleri, Garanti Bankası’ nın tüm müşterilerine yaptığı tüm kampanyalar euro.message sistemleri üzerinde gönderilmektedir.
  3. Firmalara özel sitelerin geliştirilmesi. Bu görev dahilinde şuana kadar yaptığım özel sitelerin bir kısmı şu şekildedir:
    • HangiKartBanaGöre (www.hangikartbanagore.com) : Garanti Bankası için özel yapılan bu projenin tüm alt yapı projelendirilmesi ve kodlanması bana aittir. Bu site ASP ve MsSQL kullanarak geliştirilmiştir. Ayrıca dünyanın lider web analiz firması olan Omniture’ un en gelişmiş filtreleme sistemi bu sitede kullanılmaktadır.
    • Exalt IK Danışmanlık (www.exalt.com.tr) : Firmanın kendi bünyesinde kullandığı web tabanlı (ASP & MsSQL) IK sisteminin tüm alt yapı projelendirmesi ve kodlanması bana aittir.
    • MERCK İlaç Firması için geliştirilen uluslararası bir flash oyunun arka tarafta çalışan sistemi; ASP + MsSQL, ASP + MySQL, PHP + MySQL, PHP + Oracle, JSP + Oracle sistemleri kullanılarak bizzat tarafımca projelendirilip geliştirilmiştir. Bu proje sayesinde giriş düzeyinde JSP ve Oracle deneyemine sahip bulunmaktayım.
    • Avivasa Ferdi Kaza Sigorta Sitesi (https://online.avivasa.com.tr) : Avivasa firmasının Ferdi Kaza Sigortası sistemi için yapılan sistemin tüm arka plan projelendirme ve kodlanması bana aittir.
    • Fiesta Condom için Facebook oyunu olarak geliştirilen Türkiye’ nin Eğlence Haritası (www.turkiyenineglenceharitasi.com) : C# ve MsSQL ile geliştirdiğim bu projede Facebook API aracılığı ile tamamen facebook ile entegre çalışan bir oyunun tüm arka sistem projelendirme ve kodlaması bana aittir.
  4. euro.message firmasının kendi bünyesinde ihtiyaç duyulan özel yazılımların geliştirilmesi. Bu bağlamda C# ve Windows Forms aracılığı ile firmanın Fatura Programının yapılması, yine aynı yöntem ile firmanın euro.message hesaplarının yönetildiği özel yazılım, PHP & MySQL ile firma personelinin performansının ölçümleneceği bir proje yönetim sisteminin geliştirilmesi ve bunun gibi şuan hatırlayamadığım birçok yazılımın geliştirilmesi görevlerinde yer aldım.

2010 yılında euro.message’ dan ayrılıp, Anadolu Bilişim Hizmetleri’ nde Ürün Geliştirme Uzmanı pozisyonunda işe başladım. 2012 yılına kadar sürdürdüğüm bu görevim esnasında kurumsal bir bütçe yazılımı olan BudgetRight isimli ürünü geliştiren ekipte yer aldım. VB.Net ve MsSQL altyapısı ile geniş kapsamlı bir ERP programı gibi çalışan bu bütçe uygulamasının geliştirilmesi esnasında katmanlı mimariler, yüksek hacimde veri ile çalışma, performans optimizasyonu gibi konularda ileri seviyede uzmanlaşma imkanım oldu.

2012 yılının şubat ayında Anadolu Bilişim Hizmetleri’ nden ayrılıp BİS Çözüm de Kıdemli Yazılım Uzmanı pozisyonunda işe başladım. 3 ay kadar sürdürdüğüm bu görev esnasında Tüketici Finansman Yönetim yazılımı olan ConFin isimli uygulamanın geliştirme ve destek faaliyetlerinde yer aldım. Tamamen Bis Çözüm’ ün kendisi için geliştirmiş olduğu bir framework ile tasarlanmış olan bu uygulamada ASP.Net (C#) ve MsSQL altyapısı kullanılmaktaydı. Kısa bir süre de olsa tamamen özgün üretilmiş tamamen ayrık katmanlı yapıdaki bir framework ile çalışma deneyimi kazanmış oldum.

Yine 2012 yılının nisan ayının sonlarına doğru Bis Çözüm’ deki görevimden ayrılıp şuan çalışmakta olduğum adMingle bünyesine Yazılım Geliştirme Direktörü (Director of Development) olarak dahil oldum. Sosyal medyadaki paylaşımlarınızı kazanca dönüştürme manifestosu ile yayın hayatuna giren adMingle’ ın geliştirme ekibi yönetmekle birlikte, data mining konularında da kendimi geliştirmeye devam etmekteyim.

Tüm bu iş deneyimlerimin yanında; üniversite bitirme projesi olarak ilk başta ASP.Net (C#) ve MsSQL ile geliştirdiğim ardından üniversitenin bilgi işlem biriminin Microsoft platformlarına destek vermeyeceğini bildirmesi üzerine PHP + MySQL ile yeniden geliştirdiğim iki ayrı site bulunmaktadır. Bu siteler Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ve Sakarya Üniversitesi IMS sitesidir. Bölüm internet sitesi 3 yıl yayında kalmasının ardından üniversite bilgi işleminin veritabanı bilgilerini yedeğini almaksızın kaybetmesinden dolayı yayından kaldırılmış olup IMS için geliştirdiğim site üniversiteyi bitirmem ile yayına alınmadan rafa kaldırılmıştır. Bunun yanında üniversite son sınıfta bir ders için PHP ve MySQL ile geliştirdiğim bir gazete abonelik sistemi de bulunmaktadır. Yine üniversite yıllarında özel merakımdan dolayı C# mobile framework ile Windows Mobile Application deneyimlerim de bulunmaktadır. Ayrıca yaklaşık 4 yıldır kişisel hobim olarak devam ettirdiğim www.adresmatik.net adında bir internet sitem bulunmaktadır. (PHP + MySQL)

Kişisel hobi olarak kendimi geliştirdiğim Regex Patternleri ile data mining konusunda da oldukça deneyimim bulunmakta olup web servis veya API desteği vermeyen birçok siteden Regex yöntemi ile data çekerek kendi projelerimde kullanmaktayım. Ayrıca eşim için hazırladığım blog da (www.keyfimola.com), WordPress üzerine kendi özel yazdığım pluginler ile ciddi bir SEO başarısı elde etmiş bulunmaktayım. Ayrıca yine jQuery ve PHP ile birkaç otomatik hesaplayıcı da geliştirmiş bulunmaktayım.

Ayrıca Iphone Development a ilgi duyuyorum ve bu yönde geliştirdiğim 2 test uygulaması mevcuttur. Bu uygulamalardan bir tanesi adresmatik.net için geliştirdiğim GPS sistemini kullanarak bulunulan koordinatın web ortamına aktarılmasını sağlamaktadır. Diğeri euro.message için webservis entegrasyonu ile geliştirdiğimiz euro.message live report modülüdür.

Leave a Comment.